Prowadzone przez nas gospodarstwo oferuje Państwu następujące produkty:

Miody

- rzepakowy
Pochodzi z nektaru zebranego z kwiatów rzepaku. W stanie płynnym posiada barwę słomkową. Bardzo szybko krystalizuje i przyjmuje barwę biało-kremową. Posiada lekki zapach kwiatów rzepaku. Miód rzepakowy poleca się do leczenia chorób krążenia, przede wszystkim w miażdżycy. Wyrównuje niedobory potasu w organizmie, obniża ciśnienie krwi, poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen. Sprawdza się w leczeniu chorób skóry. Przyspiesza gojenie się ran.

- akacjowy
Czysty miód akacjowy jest bezbarwny. Krystalizuje bardzo powoli dzięki dużej zawartości fruktozy. Zapach przypomina zapach kwiatów akacji. Miód akacjowy stosuje się w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Korzystnie wpływa na zmniejszenie nadkwasoty, a także na perystaltykę jelit.

- wielokwiatowy
Miód pochodzi z nektaru zebranego z różnych roślin – uprawnych jak i dziko rosnących. Ma barwę jasnokremową, herbacianą. Szybko krystalizuje. Posiada specyficzny, silny zapach przypominający zapach wosku. Jego walory lecznicze, jak i smakowe, zależą od roślin, z których pszczoły zebrały nektar. Nadaje się szczególnie do walki z chorobami alergicznymi.

- lipowy
Miód lipowy jest produktem uzyskanym przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy. W stanie płynnym ma barwę jasnobursztynową, lub żółto-zieloną. Po skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą i uzyskuje barwę żółto-białą, lub złocistą. Miód lipowy pachnie bardzo przyjemnie, kwiatami lipy. Zastosowanie miodu lipowego w  ostrych i przewlekłych chorobach układu oddechowego ma bardzo długą tradycję. Działa on, podobnie jak kwiat lipy, wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo. Wykazuje także właściwości uspokajające i przeciwskurczowe. Miód lipowy ma bardzo mocne i skuteczne działanie antybiotyczne, pomocne przy zwalczaniu chorób dróg moczowych. Można go również z powodzeniem stosować w leczeniu nerwic.

- faceliowy
Miód faceliowy posiada przede wszystkim właściwości lecznicze, używać go powinny osoby mające problemy z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ miód skutecznie je obniża. Jest produktem, który świetnie wzmacnia odporność i zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, ponieważ cechują go właściwości bakteriobójcze. Dzięki zawartej w miodzie cholinie chroni naszą wątrobę, zwłaszcza przy zatruciach. Miód faceliowy wspomaga także leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym oraz trzustką. Pomocny jest również przy leczeniu astmy oskrzelowej. To nie jedyne właściwości lecznicze „królewskiego miodu”. Miód faceliowy stosowany jest przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego oraz miażdżycy. Zawarte w miodzie jony takie, jak: magnez, żelazo i kobalt, wpływają na stymulacje czerwonych ciałek krwi. Miód ten należy spożywać zatem po dużym wysiłku fizycznym oraz intelektualnym. I na sam koniec jeszcze jedna, bardzo ważna wiadomość, a mianowicie, miód o którym mowa obniża toksyczne działanie używek takich, jak alkohol i nikotyna oraz kawa i herbata. 

- nektarowo-spadziowy (lipowo-spadziowy)
Miód  mieszany, powstaje z połączenia nektaru z kwiatów różnych roślin ze spadzią. Dzięki temu ma bardzo urozmaicony skład i dość dużą wartość odżywczą. Miód ten ma barwę zielonkawą, brązowo- zieloną przed skrystalizowaniem, a po nim jasnobrązową, lub ciemnobrązową. Smak tej odmiany miodu zależy od roślin, z których pozyskiwany był surowiec. Miód ten wykazuje silne działanie antybiotyczne, zwłaszcza, jeśli pochodzi z terenów górskich, położonych powyżej 1000 metrów n.p.m. Miody mieszane doskonale sprawdzają się w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, w chorobach serca i zaburzeniach trawienia. 

 

Matki pszczele

- nieunasiennione
- unasiennione na pasieczysku

 

W przyszłym roku planujemy rozpocząć produkcję matek inseminowanych. Będziemy posiadać matki reprodukcyjne od Pana Michała Lewandowskiego ( Bukfast GZ ) oraz Pana Jacka Jaronia ( Erica ulepszona )

 

Matki w bieżącym roku będą pochodzić z następujących linii:

- krainka „Prima”
Wyprowadzona z krainek niemieckich i sklenarów. Pszczoły jasno ubarwione, mało ruchliwe, silnie trzymające się plastrów i bardzo łagodne. Linia o bardzo dobrej dynamice rozwoju wiosennego. Tworząca silne rodziny charakteryzujące się bardzo dobrą miodnością i wykorzystywaniem pożytków w ciągu całego sezonu. Ograniczają matkę w czerwieniu. Nierojliwa. Zimuje bardzo dobrze.

- krainka „Sklenar”
Stara linia wyselekcjonowana w Austrii przez Guido Sklenara. Są to bardzo odporne pszczoły, często określane jako „niezniszczalne”. Charakteryzuje się wczesnym rozwojem. Tworzy silne rodziny. Wykorzystuje wszystkie pożytki. Charakteryzuje się wysoką miodnością. Bardzo pozytywnie reaguje na czynności rozrajające. Dobrze trzyma się plastrów. Mało agresywna.

- Bukfast z linii włoskiej 
Pszczoła jasno ubarwiona. Bardzo spokojna. Silnie trzyma się plastrów. Praktycznie nie reaguje na wykonywane prace w ulu. Matki składają jaja w zwartym kręgu. Bardzo miodne . Odporne na choroby.

- Bukfast z linii Pana Mariusza Chachuły
Pszczoła wyselekcjonowana przez angielskiego mnicha Brata Alberta. Do utworzenia tej pszczoły użył siedmiu różnych ras, których krzyżowanie doprowadziło do powstania wspomnianej pszczoły. Jest to pszczoła jasno ubarwiona, która charakteryzuje się dużą łagodnością. Są to pszczoły mało rojliwe i dobrze wykorzystujące pożytki. Do zimowli wchodzi dużą siłą o czym trzeba pamiętać przy karmieniu jesiennym.

Świece woskowe